Aktualnie online

· Gości online: 8

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 143
· Najnowszy użytkownik: Sebastian

Ostatnio Widziani

· MarekDvorak08:21:56
· janusz 1 dzień
· Deczko 1 dzień
· kacha_wa 1 dzień
· Leszek 2 dni
· lolitka 5 dni
· Motoport 5 dni
· slawek 5 dni
· grzegorz zych 6 dni
· MarcinM 6 dni

Statystyka forum

Zdjęć w galerii: 7
Artykułów: 14
Newsów: 115
Komentarzy: 53
Użytkowników: 143

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

MarekDvorak
21-01-2025 15:36
Dla mnie żle się zaczął rok ale myślę że dobrze się skączy.

slawek
07-01-2025 16:16
Oby rok 2025 był lepszy niż 2024 (chociaż 2024 nie był taki zły Uśmiech )

lolitka
15-08-2024 22:23
Jeśli ktoś jeszcze potrzebuje koszulkę z nadrukiem logo forum plus swój login dajcie znać Inga w poniedziałek będzie drukowała.

THX
02-08-2024 18:09
Jutro jakiś krótki trip?ktoś coś?

slawek
13-07-2024 07:59
Jednak jutro.

Zobacz temat

Drukuj temat
Kiedyś trzeba wreszcie wyjechać (nawet na krótko)
rafput
Rozporządzenie mówi o zaspokajaniu niezbędnych potrzeb związanych z bieżącymi sprawami życia codziennego. Bardzo szeroka, a jednocześnie ocenna kategoria.
-
-
-
-
Im szybciej jedziesz, tym krócej trwa ryzyko.

slawek
motovoyager.net/wp-content/uploads/2020/03/90961871_1128430640882486_1817309518883717120_n.jpg

motovoyager.net/wp-content/uploads/2020/03/90864277_590891544971126_4398319035368865792_n.jpg

Sławek

rafput
Dodatkowo władza pisze tak:

Przepisy pozwalają wychodzić z domu m.in. w celu realizacji niezbędnych codziennych potrzeb. Do takiej kategorii można zaliczyć np. jednorazowe wyjście w celach sportowych. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od innych oraz o tym, że powinniśmy uprawiać sport w grupie maksymalnie dwuosobowych

No, czyli jak jazda to tylko sportowa i nie siedzimy na kole w większych grupach niż 2.

Druga kwestia:
O legalności wprowadzonych ograniczeń niech świadczy choćby przepis z konstytucji:

Art. 52
1.Każdemu zapewnia się wolność poruszania się po terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz wyboru miejsca zamieszkania i pobytu.
2. Każdy może swobodnie opuścić terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
3.Wolności, o których mowa w ust. 1 i 2, mogą podlegać ograniczeniom określonym w ustawie.

Podpowiem tylko, że rozporządzenie Ministra Zdrowia to nie ranga ustawowa, tylko niższa.

Wnioski:
Nie wychodźcie bez potrzeby z domu, bo tak jest rozsądnie, a nie dlatego że ktoś Wam tak kazał.
Edytowane przez rafput dnia 25-03-2020 08:23
-
-
-
-

slawek
Rafput jak zwykle wyłożył temat.

Cały czas mnie nurtuje pytanie. Naganne jest zbieranie się w grupach. Jazda na rowerze dopuszczalna a jazda na motocyklu samotna lub dwójkami nie ?

To trochę nielogiczne.

Pomijam kwestie zdrowotne. Tu jak najbardziej należy zachować wstrzemięźliwość w wychodzeniu z domu i grupowaniu się.
Sławek

Leszek
Jak ja się cieszę, że nie czytam samotnie takich przepisów!
Rafał, ludzie się wypowiadają, że takie ograniczenia w poruszaniu się to można wprowadzić tylko jak się ogłosi np. stan wyjątkowy. Pan Giertych twierdzi, że jak nam ktoś wlepi mandat to z tym do sądu i wygramy.
Ducati Multistrada 1260S
GG 3422577

Jawor
Art. 54. Kodeksu Wykroczeń... Kto wykracza przeciwko wydanym z upoważnienia ustawy przepisom porządkowym o zachowaniu się w miejscach publicznych,podlega karze grzywny do 500 złotych albo karze nagany.

Poruszanie się w myśl ustawy w grupach powyżej 2 osób narusza ten przepis... Który jest już w stosowaniu... Smutek

Art. 46. zwal. zakaż
Jeżeli zagrożenie epidemiczne lub epidemia występuje na obszarze więcej niż jednego województwa, stan zagrożenia epidemicznego lub stan epidemii ogłasza i odwołuje, w drodze rozporządzenia, minister właściwy do spraw zdrowia w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw administracji publicznej, na wniosek Głównego Inspektora Sanitarnego.....

W rozporządzeniach, o których mowa w ust. 1 i 2, można ustanowić:
1)
czasowe ograniczenie określonego sposobu przemieszczania się,
2)
czasowe ograniczenie lub zakaz obrotu i używania określonych przedmiotów lub produktów spożywczych,
3)
czasowe ograniczenie funkcjonowania określonych instytucji lub zakładów pracy,
4)
zakaz organizowania widowisk i.......
Edytowane przez Jawor dnia 25-03-2020 15:52
Yamaha FJR1300

slawek
500 zł to jakieś 5 półlitrówek albo 10 (zależy co kto pije).

Z jednej strony niby nie dużo a z drugiej jakby trzeba było wydać na mandat to jednak chwilę się można nacieszyć, więc szkoda.
Edytowane przez slawek dnia 25-03-2020 19:08
Sławek

rafput
No proszę, czyli służby mają już „odpowiednie” wytyczne Z przymrużeniem oka Jakoś mnie to nie dziwi.
-
-
-
-

slawek

Cytaj

rafput napisał(a):

No proszę, czyli służby mają już „odpowiednie” wytyczne Z przymrużeniem oka Jakoś mnie to nie dziwi.

Trzeba docenić że dbają o Nas Z przymrużeniem oka

A tu wypowiedź. Trzeba słuchać od 9:35

https://moneyv.wp.pl/gospodarka/koron...1985v.html
Edytowane przez slawek dnia 25-03-2020 20:47
Sławek

rafput
https://www.scigacz.pl/Jazda,motocykl...37953.html

Opinia Ministra Zdrowia w temacie Uśmiech
-
-
-
-

wacha
Mnie osobiście jazda na moto pomaga:
1. w stresie
2. chroni przed depresją.
Chyba skoczę do lekarza po zaświadczenie i w drogę.
Triumph Tiger 1200

Grono FPM i Dzikie Skunksy(Wild Skunks) - GanG - jak mnie przyjmąSzeroki uśmiech

prz3kus
ja jutro do lasu pędzę na moto zbadać drogi Szeroki uśmiech
Suzuki DL1050XT

slawek

Sławek

slawek
Dzisiaj wypuszczam teściową na działce żeby świat zobaczyła ale może jutro gdzieś śmigniemy.

np. tu: Rezerwat Skałki Piekło pod Niekłaniem
https://maps.app.goo.gl/nf7iPef15dKuQ...15dKuQMXo9

Jutro o 10.00 ?
Edytowane przez slawek dnia 18-04-2020 19:28
Sławek

wacha

Cytaj

slawek napisał(a):

Dzisiaj wypuszczam teściową na działce żeby świat zobaczyła ale może jutro gdzieś śmigniemy.

np. tu: Rezerwat Skałki Piekło pod Niekłaniem
https://maps.app.goo.gl/nf7iPef15dKuQ...15dKuQMXo9

Jutro o 10.00 ?

Jak mawia NASZ klasyk forumowy "jak wstanę" Szeroki uśmiech
Triumph Tiger 1200

Grono FPM i Dzikie Skunksy(Wild Skunks) - GanG - jak mnie przyjmąSzeroki uśmiech

Leszek
Zrobiłem "motur". Mogę zpier.... - jechać. Rozumiem, że mandaty płaci Prezes Szeroki uśmiech
Ducati Multistrada 1260S
GG 3422577

slawek

Cytaj

Leszek napisał(a):

Zrobiłem "motur". Mogę zpier.... - jechać. Rozumiem, że mandaty płaci Prezes Szeroki uśmiech

Jakie mandaty, przecież jedziesz nieść pomoc.

Ale wiecie że dwójkami.
Edytowane przez slawek dnia 18-04-2020 22:29
Sławek

Motoport
Dobra ale chociaż tak o 11 tej bo mam urodziny chrześniaka !!!

slawek

Cytaj

Motoport napisał(a):

Dobra ale chociaż tak o 11 tej bo mam urodziny chrześniaka !!!

Jak mus to mus.
Sławek

Leszek
Chyba pozostanę w domu i pojeżdżę rowerem terenowo.
Ducati Multistrada 1260S
GG 3422577

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.18
405,120 unikalne wizyty